Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Γιώτα Κοτσαύτη: Δεν υπάρχει τίποτα πιο μαγικό στον κόσμο από ένα κλειστό βιβλίο...

Η νηπιαγωγός και συγγραφέας κα Γιώτα Κοτσαύτη, με χαρά διαπιστώσαμε ότι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και μας απέστειλε τη δική της ιστορία, αλλά και συμβουλές για το βιβλίο και το διάβασμα. Με χαρά και αγωνία... διαβάσαμε το κείμενό της... αλλά και τα καλά της λόγια! Την ευχαριστούμε...

"Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μικρό χωριό της Φλώρινας, ζούσε ένα κοριτσάκι που πήγαινε στο δημοτικό. Παρόλο που οι επιδόσεις του στο σχολείο ήταν σχεδόν άριστες, είχε φίλους και συμμαθητές που το αγαπούσαν πολύ, ήταν μονίμως ντροπαλό και φοβισμένο. Οι μοναδικές στιγμές που ένιωθε ήρεμο, σίγουρο για τον εαυτό του, ήταν όταν διάβαζε. Επειδή όμως, εκείνη την εποχή, ούτε στο σπίτι του, ούτε στο υπόλοιπο χωριό υπήρχαν πολλά βιβλία, έπρεπε να τα ξετρυπώνει το ίδιο με μεγάλη προσπάθεια. Αφού διάβασε και ξαναδιάβασε πολλές φορές τα λεπτά παραμυθάκια που είχε, τα βιβλία που ζήτησε για δώρο γενεθλίων, τα σχολικά ανθολόγια, ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε στη βιβλιοθήκη του σχολείου και της εκκλησίας, άρχισε να σκαρώνει ιστορίες μόνο του! Αυτό όμως ήταν ένα μυστικό που δεν γνώριζε κανείς…
Ώσπου… μια μέρα… ένα μαγικό φορτηγάκι έφτασε στην αυλή του δημοτικού! Ήταν άσπρο και μία πορτοκαλοκίτρινη λωρίδα το τύλιγε γύρω γύρω. «ΚΙΝΗΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» έγραφε απ’ έξω και όλοι οι μαθητές έτρεξαν αμέσως να το περιεργαστούν. Οι δάσκαλοι τους εξήγησαν τους κανόνες και το κάθε παιδί δανείστηκε από ένα βιβλίο.
Το κοριτσάκι μπήκε μέσα με συγκίνηση και λαχτάρα. Ποτέ δεν είχε ξαναδεί τόσα πολλά και τόσα υπέροχα βιβλία…
Από τότε η καθημερινότητά του άλλαξε ριζικά. Κάθε μήνα, πιστό στο ραντεβού του, ακόμα και τα καλοκαίρια, ήταν το πρώτο παιδί που επισκεπτόταν την ιδιαίτερη αυτή βιβλιοθήκη. Κάθε φορά έφευγε και με περισσότερους τόμους. Έτρεχε βιαστικά στο σπίτι του και βυθιζόταν με τις ώρες μέσα στις μαγικές σελίδες. Ο Ροβινσώνας Κρούσος, οι μικρές κυρίες, ο μπαρμπα-Θωμάς, η Πίπη Φακιδομύτη, ο Μάγκας, η Περίνα, ο Τρελαντώνης, η Τζέην Έυρ, ο Ντέιβιντ Κόπερφηλντ, ο Όλιβερ Τουίστ, τόσοι και τόσοι λογοτεχνικοί ήρωες, έγιναν οι καλύτεροι φίλοι του: μια μεγάλη πολυαγαπημένη συντροφιά.
Το κοριτσάκι άρχισε σιγά σιγά να μην φοβάται, ούτε να ντρέπεται τόσο πολύ, όπως παλιότερα. Συμμετείχε με περισσότερο θάρρος στα ομαδικά παιχνίδια. Απέκτησε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά -ένιωθε πιο δυνατό από ποτέ!

…Και μετά τι;
Θα αναρωτιέστε ίσως τι απέγινε το κοριτσάκι της ιστορίας μου, που, όπως θα καταλάβατε, είναι αληθινή! Ε, λοιπόν, θα σας… αποκαλύψω πως σήμερα είναι 33 χρονών, σπούδασε παιδαγωγικά και έχει δύο κόρες. Συνεχίζει διαβάζει με πάθος, αλλά και να γράφει ασταμάτητα ιστορίες. Με τη μόνη διαφορά πως δεν τις κρατάει πια μυστικές, αλλά τις μοιράζεται με πολλούς μικρούς και μεγάλους φίλους…
Εξακολουθεί να πιστεύει πάντα πως δεν υπάρχει τίποτα πιο μαγικό στον κόσμο από ένα κλειστό βιβλίο, που περιμένει κάποιον να το ανοίξει!

Συγχαρητήρια στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τις όμορφες δράσεις του! Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία.
Γιώτα Κοτσαύτη, Φλώρινα, Μάρτιος 2015.



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Γιώτα Κοτσαύτη γεννήθηκε το 1981 και μεγάλωσε στη Λεβαία Φλώρινας. Το 2003 πήρε το πτυχίο της από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. Παρόλο που παραμένει “νηπιαγωγός εν ανεργία”, είναι “εν ενεργεία” μαμά της Παναγιώτας Χρυσοβαλάντου και της Αναστασίας Ιουστίνης.
Φανατική βιβλιόφιλη, θεωρεί ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι που διαβάζουν, υπάρχει ελπίδα για έναν ομορφότερο κόσμο.
Τα δύο πρώτα της βιβλία κυκλοφορούν σε ηλεκτρονική μορφή (free e-book):
-Ένα λιοντάρι με πυρετό μαθαίνει να μην είναι κακό, εκδόσεις Σαΐτα (2013)




-Γραννέτα, η πρωταγωνίστρια μαριονέτα, εκδόσεις τοβιβλίο (2014)

 

Είναι υπό έκδοση τα δύο επόμενα:
-Η νευρική Βιολέτα και ο μαγικός καθρέφτης
-Μπουκέτα Ανθισμένα-Χαϊκού και άλλα τρίστιχα για παιδιά (έπαινος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά 2014)
Παράλληλα, κατά διαστήματα, συμμετέχει σε συλλογικά ανθολόγια και δράσεις, με ποιήματα, παραμύθια και διηγήματά της. Μία από τις ιστορίες της μπορείτε να διαβάσετε εδώ:





Η αγάπη της για την παιδική λογοτεχνία την οδήγησε στη δημιουργία του ιστολογίου «Ένα κείμενο, μία εικόνα».

 

Θα τη συναντήσετε επίσης στο προσωπικό της ιστολόγιο, τις Ηλιαχτίδες, αλλά και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Book Tour.


Κατοικεί στην πόλη της Φλώρινας μαζί με την οικογένειά της. Στοιχεία επικοινωνίας: yotakotsafti1@yahoo.gr 

Το σκίτσο της Γιώτας έχει σχεδιάσει εικονογράφος Μαρία Φλωριάν.

1 σχόλιο:

  1. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα :)

    Καλή συνέχεια σε ό, τι κάνετε. Θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή